În România, emisiunile de dioxid de carbon (CO2) ating actualmente o cantitate de 3,7 tone metrice/cap de locuitor pe an.
Contribuţia pe care şi-o aduce grupul Müller-Guttenbrunn la economisirea de energie şi la reducerea emisiunilor de CO2 este enormă în comparaţie cu situaţia înregistrată în cazul producerii respectivelor materiilor prime primare (virgine). Pentru a da doar cel mai bun exemplu care poate fi dat – cantitatea de energie necesară pentru producerea aluminiului din deşeuri reprezintă doar 5% din cea consumată pentru producerea aceleiaşi cantităţi de aluminiu din bauxită, iar pentru fiecare tonă metrică de aluminiu reciclat se realizează o economie de aproape 3,5 tone metrice de emisiuni de CO2 în comparaţie cu emisiunile generate de producerea cantităţii corespunzătoare de aluminiu din bauxită. Astfel, unei tone metrice de aluminiu reciclat îi corespunde doar în jur de o jumătate din emisiunile de CO2 pe care le generează în medie pe an un european. Alt exemplu: Producţia de metale feroase secundare asigură economii de energie de aproximativ 16% şi o reducere a emisiunilor de CO2 de aproape 1 tonă metrică per tonă în comparaţie cu producţia de oţel direct din minereu.
Pentru informaţii suplimentare cu privire la economiile de energie şi de emisiuni de CO2 realizate vă putem recomanda lucrarea “Report on the Environmental Benefits of Recycling” (“Raport asupra beneficiilor ecologice ale reciclării”) semnată de Prof. Sue Grimes, Prof. John Donaldson, Dr . Gabriel Cebrian Gomez – Centre for Sustainable Production & Resource Efficiency (Centrul pentru producţie sustenabilă şi folosirea eficientă a resurselor) (CSPRE), studiu redactat la comanda BIR (Bureau of International Recycling)
(vezi secţiunea de download)