Întrucât oţelul nu-şi pierde proprietăţile fizice pe parcursul procesului de reciclare, metalele feroase sunt reciclate de ceva mai mult de un secol. Reciclarea acestor metale este fără îndoială mult mai eficientă din punct de vedere economic decât exploatarea în subteran a minereului de fier şi pregătirea acestuia în vederea procesului de topire. Energia care se poate economisi prin reciclarea deşeurilor feroase este, în comparaţie cu exploatarea minieră a minereului şi cu producerea primară a oţelului, de aproximativ 16%.
În vederea reciclării celor mai diverse materiale procesabile, Müller-Guttenbrunn deţine o serie de foarfece şi de tocătoare. Întrucât în cadrul procesului de reciclare a oţelurilor cuprul constituie o impuritate nedorită, Müller-Guttenbrunn a pus în funcţiune recent două noi tocătoare specializate în mărunţirea deşeurilor provenind din echipamente electrice şi electronice scoase din uz (linkuri spre
În funcţie de caracteristicile materialelor de intrare, al căror conţinut în oţel poate să difere destul de mult, se decide dacă este sau nu nevoie de o fază de depoluare şi care anume procese primare şi secundare de tratare urmează să fie folosite.
Müller-Guttenbrunn foloseşte ca resurse o largă varietate de metale cu conţinut de fier. Spre deosebire de vehiculele scoase din uz şi de echipamentele electrice şi electronice scoase din uz, celelalte fracţiuni cu conţinut feros pot fi amestecuri de deşeuri metalice provenind din gospodării umane, materiale de construcţie, echipamente de transport, ambalaje, etc.