În frumoasa privelişte pe care o oferă privitorului terenul tipic de câmpie, aflat la distanţă de doar câţiva kilometri de oraşul Arad, în vestul României, un sediu central complet nou şi o facilitate de producţie complet nouă ale S.C. M.G.G. Recycling S.A. au fost inaugurate în octombrie 2012.
Noua fabrică este specializată în reciclarea deşeurilor provenind din echipamente electrice şi electronice scoase din uz, a celor mai diferite metale neferoase, dar şi a cablurilor electrice, iar echipamentul tehnologic care a făcut obiectul investiţiei se bazează complet pe standardele europene.
“Cu ajutorul grupului, dar şi ca rezultat al eforturilor fizice, financiare şi emoţionale depuse, am reuşit să construim această fabrică şi să instalăm în ea toate echipamentele necesare pentru a putea performa o reciclare eficientă” a spus Marius Mairovitz, directorul general al SC MGG Recycling.
În anul 2000, grupul Müller-Guttenbrunn şi-a făcut primul pas în România, înfiinţând o societate de reciclare la Timişoara. Grupul Müller-Guttenbrunn Group are la ora actuală filiale în Austria, Republica Cehă, Ungaria, România, Elveţia şi Bulgaria. În anul 2005 grupul a achiziţionat majoritatea acţiunilor ale Remat Arad, iar în 2011 sa fost decisă comasarea Remat MG cu Müller-Guttenbrunn Recycling. Apoi s-a putut trece la proiectarea şi execuţia construcţiei situate în apropiere de Frumuşeni, un sat aflat la doar şapte kilometri de Zăbrani, comuna în care s-a născut şi a trăit o perioadă din viaţa sa renumitul scriitor Adam Müller-Guttenbrunn – strămoşul familiei Müller-Guttenbrunn. “Infrastructura nou dezvoltată reprezintă o bază sănătoasă pentru activităţile de reciclare a metalului şi se desfăşoară în conformitate cu cele mai recente standarde de mediu. Stocarea şi depozitarea modernă ca şi facilităţile cele mai actuale de separare, de sortare şi de procesare oferă condiţiile necesare unor procese eficiente şi moderne de derulare a afacerilor” a declarat Marius Mairovitz. Cea mai actuală tehnologie de reciclare a deşeurilor provenind din echipamente electronice scoase din uz, combinată cu o staţie de sortare manuală, se materializează într-o capacitate de procesare de aproximativ 10 tone metrice pe oră, în timp ce o altă linie tehnologică pentru reciclarea unor cabluri cu conductorii din cupru şi aluminiu atinge o capacitate de o tonă pe oră. “Construirea acestei noi baze ţinteşte în principal la dezvoltarea activităţilor şi la creşterea economică a societăţii noastre prin creşterea capacităţii de procesare a deşeurilor, prin identificarea proporţiei optime între tehnicile de separare şi sortare tehnologică şi cele manuale, toate acestea, desigur, în scopul creşterii calităţii produselor finite, adică a materiilor prime secundare pe care le producem. De asemenea, prin dezvoltarea unor relaţii excelente între compartimentele noastre de asistenţă pentru clienţi şi partenerii noştri de afaceri, dorim să ne aprofundăm atât colaborarea cu partenerii de afaceri actuali, cât şi să intensificăm afacerile cu parteneri noi, spre beneficiul mutual. Ne aşteptăm ca noua noastră fabrică de reciclare să contribuie la dezvoltarea zonei în care este amplasată, şi aceasta nu numai datorită creării de locuri de muncă, dar şi datorită efectului de atragere a altor activităţi economice noi aici, în această zonă, care reprezintă o locaţie ideală pentru a deveni în viitor un parc industrial. Inaugurarea acestei noi fabrici este ca împlinirea unui vis, şi asta nu numai pentru mine personal,ci şi pentru întregul grup”, a mai spus Marius Mairovitz.
Festivitatea de inaugurare a fost onorată bineînţeles şi prin prezenţa domnului Christian Müller-Guttenbrunn, CEO – ul grupului. Domnia sa este un strănepot al scriitorului Adam Müller-Guttenbrunn, bunicul său fiind cel care a fondat compania Müller-Guttenbrunn cu 58 de ani în urmă.
“Decizia mutării facilităţii în afara oraşului este o decizie curajoasă şi vă felicit pentru disponibilitatea de a investi în România, tot astfel cum vă mulţumesc şi pentru mijloacele financiare pe care le-aţi investit aici” a spus Nicolae Băcanu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Arad. “Această investiţie este una majoră, reprezentând o sumă cu şase zerouri. Sperăm că odată cu această investiţie vom reuşi să dezvoltăm ambele noastre activităţi de reciclare şi să creăm în plus şi potenţialul pentru amenajarea unui parc industrial în această zonă. În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, sperăm să ridicăm reciclarea la un alt nivel al mineritul modern, efectiv în extragerea tuturor resurselor naturale care au fost cândva incorporate în produse de folosinţă îndelungată, pentru a le putea apoi încorpora în alte produse noi. Scopul nostru principal este de a ne dezvolta afacerea mai departe în această direcţie, fiind realmente motivaţi să realizăm ceva tocmai în acest domeniu, al cărui potenţial, cel puţin în opinia mea, nu este încă pe deplin exploatat” a spus Marius Mairovitz.