Pentru România, perioada de tranziție în ceea ce privește transporturile transfrontaliere de deșeuri se va încheia la sfârșitul anului 2015. Până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an toate transporturile transfrontaliere de deșeuri trebuie să fie însoțite de formulare de notificare. Începând cu 1 ianuarie 2016, deșeurile enumerate în lista verde de deșeuri nepericuloase pot circula liber între România și celelalte state membre ale UE, însoțite doar de un document din Anexa VII. Această situație va avea un impact imens asupra Grupului nostru, în special în ceea ce privește societățile MGG cu sediul în România.
Din această cauză au fost luate o serie de decizii strategice cu privire la unele modificări în organizarea MGG din România. Aceste modificări includ punerea în aplicare a conceptului de centre de competență. Iată doar un exemplu despre modul în care acest concept schimbă și optimizează modul de lucru: facilitatea S.C. Remat MG S.A. din Frumușeni va deveni centru de competență pentru tratarea deșeurilor electrice și electronice și pentru procesarea cablurilor. Datorită faptului că transportul transfrontalier de cabluri nu va mai necesita formulare de notificare începând din 1 ianuarie 2016, cablurile de la celelalte societăți MGG vor putea fi transportate către acest centru de competență mult mai ușor decât în prezent. În același timp, facilitatea MGG Recycling din Frumușeni va procesa deșeuri electrice și electronice prin depoluarea și mărunțirea acestor materiale. Materialele neferoase vor fi supuse unui proces limitat, iar restul va fi transportat la Metran în Austria. Transportul cablurilor din Austria și a fracțiunilor neferoase upgradate de deșeuri electrice și electronice la Metran permite utilizarea deplină a acestor transporturi pe distanțe lungi, constituind în mod clar o optimizare importantă.
O altă decizie din acest an este faptul că joint venture-ul Silnef din Brașov a devenit o societate deținută în totalitate de Grupul Müller-Guttenbrunn. Procesul de restructurare este încă în desfășurare, însă repunerea formală în drepturi a avut deja loc. Fosta companie Silnef poartă acum numele de S.C. Remat Müller-Guttenbrunn s.r.l. și s-a mutat în noul sediu central din inima Brașovului. Prin cele 6 centre de reciclare deținute în Brașov, București și împrejurimi, această companie se va axa în mod sporit pe deservirea clienților industriali. „Este un sentiment minunat de a fi o parte integrantă a unui grup international, mai degrabă decât doar un mic jucător pe această piață extrem de competitivă”, declară Tom Mettke, Director General al societății nou formate S.C. Remat Müller-Guttenbrunn s.r.l.
Printr-o serie de activități, cele două societăți Müller-Guttenbrunn din România își vor intensifica cooperarea. Unul dintre avantajele clare ale procesului de restructurare este posibilitatea de a optimiza logistica începând de la punctele de colectare a deșeurilor și până la un număr limitat de puncte de consolidare între centrele de prelucrare ale celor două societăți. „Optimizarea rețelei de puncte de colectare, de consolidare și de reciclare va constitui un avantaj competitiv”, susține domnul Marius Mairovitz, director general S.C. MGG Recycling SA din zona Arad.